Isolering hulmur og loft

Det er sikkert de færreste husejere, der er bevidste om, hvor god en forretning isolering vil være for dem. Der vil oftest være mange tusinde kroner at spare årligt på varmeregningen ved at få efterisoleret sin bolig. Den store besparelse betyder, at udgifterne typisk vil være tjent ind inden for blot 1 - 4 år.

Jo lavere varmeregning, jo mere bliver din bolig værd!

Inden vi kigger på, hvordan du kan efterisolere din bolig, vil vi ganske kort forklare, hvorfor varmetab opstår. Det er ingen hemmelighed, at huse, der er dårligt isolerede, har et voldsomt varmetab, som koster husejere rigtig mange penge årligt.

Indholdsoversigt

  Det største varmetab opstår oftest ved, at varmen ledes:

  • Fra varm inderside til kold ydermur
  • Op gennem et ikke-isoleret loft
  • Gennem et dårligt isoleret gulv
  • Gennem utætheder som revner, sprækker og utætte døre og vinduer

  De store varmetab kan heldigvis mindskes i væsentlig grad ved ganske enkelt at få efterisoleret sin bolig. Nedenfor forklarer vi om de forskellige metoder samt om de forskellige materialer, som typisk benyttes.

  isolering af hus

  Hulmursisolering

  Isolering af ydervægge kaldes for hulmursisolering, og det er oftest en rigtig god forretning. Investeringen i isolering af hulmuren vil normalt være tjent ind på blot 1 - 3 år, hvilket har gjort det til en meget populær isoleringsmetode.

  Det er normalt huse, der er bygget mellem 1920 og 1980, der har en ydervæg med hulmur, som er mere eller mindre uisoleret. Hulrummet mellem murene kan svinge meget, men typisk er det mindst 5 cm. bredt. I disse hulrum opstår der en kuldebroer, som resulterer i et enormt varmetab, der virkelig får varmeregningen til at stige.

  Inden du bestiller hulmursisolering, skal der en forundersøgelse til at afgøre, om murværket er egnet til isolering. Forundersøgelsen bør foretages af en autoriseret isolatør, som Calidi eller DN Isolering i Nordjylland, som typisk vil bore hul i en fuge eller benytte termografisk kamera.

  Husk at udnytte håndværkerfradraget på 12.500 kr. pr. person

  Er dit hus egnet, kan du bestille en isolatør til at foretage hulmursisoleringen. Når det kommer til efterisolering af hulmure, er det altid i granuleret form. Læs mere om granulat isolering og se videoen senere i guiden.

  Prisen på hulmursisolering ligger på mellem 10.000 - 30.000 kr. afhængig af huset størrelse og isoleringsmaterialer. Læs mere om de forskellige isoleringsmaterialer senere i guiden

  Isolering af loft

  Loftisolering er relativt nemt og relativt billigt, og hvis der er mindre end 250 mm isolering nu, så bør du få det gjort. Der findes to måder at efterisolere et loft:

  1. Du kan hyre et isoleringsfirma til at blæse isoleringsgranulat ud over loftet
  2. Du eller en håndværker kan lægge et lag isoleringsmåtter ud på loftet

  Hvis der er plads til det, bør du få lagt ca. 300 - 400 mm. isolering. Der ligger sikkert cirka 100 mm isolering, fra da huset blev bygget. Er den gamle isolering i pæn stand, kan du blot lægge det nye lag ovenpå, så der i alt kommer til at ligge minimum 300 mm.

  OBS: Inden du lægger den nye loftisolering på, så bør du sikre dig, at dampspærren er helt tæt.

  Prisen på isolering af loft afhænger af løsningen, du vælger:

  • Isoleringsmåtter på 300 mm. koster mellem 75 - 250 kr. pr. m2, hvilket vil blive prisen, hvis du selv lægger dem ud.
  • Isoleringsmåtter lagt ud af en håndværker vil cirka koste 225 - 750 kr. pr. m2 inkl. løn og måtter.
  • Prisen på indblæsning af 300 mm isoleringsgranulat ligger på mellem 175 - 500 kr. pr. m2.

  Gulvisolering

  Har du et hus uden kælder, kan det være ret dyrt at isolere gulvet i stueetagen. Omvendt er det også dyrt at lade den gode varme slippe ud gennem det uisolerede gulv året rundt. Udover at spilde en masse god varme, vil gulvet oftest også føles ubehageligt fodkoldt. Når du mærker fodkulde og træk, vil du typisk skrue op for radiatorerne, hvilket ikke hjælper meget på gulvvarmen.

  I lidt ældre boliger er der oftest slet ikke isoleret mellem gulv og terrænet nedenunder. Derudover kan der være uisolerede rør, der løber under det uisolerede gulv, hvor der måske er utætheder og kondens. Er der fugtigt under gulvet, kan der meget nemt opstå skimmelsvamp, som med tiden kan både lugtes og ses.

  Isolering af gulv vil typisk anbefales i følgende situationer:

  • Der er mindre end 100 mm isoleringslag
  • Boligen er bygget før 1985
  • Gulvet ikke allerede er blevet grundigt efterisoleret
  • Gulvet skal alligevel renoveres, eller der skal etableres gulvvarme

  I 2015 stillede bygningsreglementet et krav om, at isoleringslaget under gulvet skal være 300 mm. Du bør kunne se på tegninger af huset, hvor tykt det nuværende lag isolering er. Er det nuværende lag 100 mm., kan det normalt ikke svare sig at efterisolere, med mindre gulvet alligevel skal op.

  Hvis du vil være sikker på, om dit gulv er tilstrækkeligt isoleret, kan du kontakte en byggeteknisk rådgiver eller en energivejleder. Ved hjælp af termografikamera kan han se hvor, og hvor meget kulde der trænger ind.

  Prisen på isolering af gulv kan snildt løbe op et sted mellem 150.000 - 250.000 kr.

  Rørisolering

  Det er relativt nemt og billigt at isolere varmerørene i huset, og det er faktisk noget, de fleste selv kan gøre.

  • Start med at måle op hvor mange meter rør, der skal isoleres
  • Køb derefter en tilsvarende mængde rørisolering og tape.Rørskåle er de nemmeste at isolere med, og her kan du vælge mellem rørskåle af
   • E-skum med isolering på
   • Rørskåle af ren mineraluld

  Begge skåle fastgøres til rørene med enten tape eller ståltråd. Er der plads til det, så køb rørskåle, der er 60 mm tykke eller som minimum 40 mm. Afhængig af tykkelsen på dine varmerør samt rørskålen, vil prisen ligge på mellem 30 - 60 kr. pr. meter cirka.

  roerisolering

  Fordelene ved at efterisolere varmerørene er naturligvis, at du reducerer varmetabet ganske betydeligt. Et mindre varmetab vil blandt andet resultere i:

  • En bedre økonomi
  • Forøget komfort
  • Bedre indeklima
  • Forøgelse af husets værdi

  Er dine varmerør lidt eller slet ikke isolerede, så bør du overveje at få det gjort!

  Isoleringsmaterialer

  Der findes mange forskellige typer isoleringsmaterialer, som alle har det tilfælles, at de er rigtig gode til at holde på varmen. Isoleringsmaterialerne er unikt konstruerede, så der er megen stillestående luft i dem, hvilket også gør dem meget lette.

  • Papiruld: Er du på udkig efter billig isolering, så er papiruld et rigtig godt bud. Udover at være billigt, så er papiruld super effektivt og samtidig meget miljøvenligt.
  • Flamingokugler: Når det kommer til billig isolering, så ligger flamingokugler i den grad i toppen. Flamingokugler er super isolerende, fordi de består af hele 98% luft.
  • Rockwool (stenuld): De fleste har hørt om Rockwool, som er et danskejet firma. Rockwool eller stenuld er et af de mest brugte isoleringsmaterialer i verden, og det er der en god grund til!
  • Glasuld: Ønsker du et isoleringsmateriale, som kan bruges som isolering overalt i huset, så er det glasuld.
  • Lecakugler (lecanødder): Denne form for isolering har været brugt i mange år, og Lecakuglerne har en række fordele, som blandt andet at de tåler en vis belastning, og at de tåler jordfugt. Som hulmursisolering er de dog blevet overhalet af mange andre isoleringsmaterialer, som er langt mere effektive.
  • Træfiberisolering: Ønsker du et naturligt og miljøvenligt produkt med gode isoleringsevner, så kan du overveje træfiberisolering.

  Granulat isolering

  Granulat isolering betyder ganske enkelt, at i stedet for en plade eller en rulle isolering, så er materialet “løst”. Især når det kommer til hulmursisolering, er granulatisolering et genialt produkt. Granulatet bliver ganske enkelt blæst ind i hulmuren ved hjælp af en indblæsningsmaskine.

  Isolering med granulat bliver ligeledes flittigt brugt som isolering af flade tage, skunke og lofter. Alle steder, som er svære at komme til, vil granulat være den oplagte form for isolering. Udover at det er super nemt og hurtigt at isolere med granulat, så er du også sikker på, at granulatet fylder alle sprækker og revner. Ved måtter kan der opstå kuldebroer, men det slipper du også for ved granulat.

  Billig isolering

  Det er nærmest umuligt at svare på, hvad isolering koster, da det kommer an på boligens størrelse samt materialet. Dog kan vi sige, at den billigste isolering finder du typisk ved at indhente tilbud hos flere forskellige håndværkere.

  Du kan f.eks. indhente 3 - 4 gratis og uforpligtende tilbud ved at klikke på den grønne knap herunder. Efter cirka 48 timer har du modtaget tilbuddene, og derefter skal du blot vælge den billigste isolatør. Vil du spare yderligere penge på varmeregningen, kan overveje at investere i en varmepumpe.

  Hvad er isolering?

  Isolering er ganske enkelt en metode til at få boligen til at holde på varmen. De mest effektive og populære former for isolering er hulmursisolering, loftisolering, gulvisolering og rørisolering. Læs om hver enkelt type isolering og indhent 3 gratis tilbud her.

  Hvor meget isolering i gulv?

  Skal gulvisoleringen være tidssvarende, skal der lægges 300 mm. isolering.

  Hvor meget isolering på loft?

  Det anbefales, at der lægges mellem 300 - 400 mm. isolering på loftet.

  Hvordan efterisolerer man et loft?

  Du kan enten få blæst granulat ud på loftet, eller du kan få lagt isoleringsmåtter. Læs mere her på siden og se en udførlig video, som viser præcis, hvordan det foregår.

  Hvilken isolering er bedst?

  Den bedste isolering afhænger ganske enkelt af, hvad du skal have isoleret. Der er stor forskel på, om det er loftet, gulvet eller hulmuren, der skal efterisoleres. Læs vores guide og find den bedste isolering her på siden.

  Hvad er isolering lavet af?

  Isolering kan blandt andet være lavet af papiruld, flamingokugler, stenuld, glasuld, Lecakugler, træfiber, Perlite osv. Læs mere om de forskellige isoleringstyper her på siden.

  Få 3 tilbud på isolering - helt GRATIS!

  Du kan nemt få 3 professionelle tilbud på isolering, og du får dem i løbet af 1-3 hverdage. Det er gratis og helt uforpligtende for dig:

  Scroll til toppen