Billig strøm hvornår?

Strømpriser i Danmark kan variere betydeligt afhængigt af forskellige faktorer som tidspunkt på dagen, ugedag, og årstid. Forståelse af disse faktorer kan hjælpe dig med at spare penge på din elregning. Her er de opdaterede priser på strøm opdelt i Vestdanmark og Østdanmark - og her får du også gode tilbud på billig strøm:

Billigste elpriser i Danmark lige nu

Spar på elregningen

Udgifterne til strøm - altså el fra forsyningsselskabet - er for de fleste husstande en ganske stor post. En typisk dansker bruger i gennemsnit 1.600 kWh el pr. år, mens en gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn bruger 4.450 kWh strøm om året. For familien svarer det til en elregning på over 10.000 kr. årligt - og der er ganske store besparelser at hente, hvis du vil.

Kun lidt ud af lommen: Leasing / leje af varmepumpe

Slip for investeringen, risiko og alt arbejdet - Gratis afkobling (naturgas-fyr) så længe tilskudsordningen kører. 100% tryghed og ingen uforudsete omkostninger – heller ikke, når varmepumpen skal udskiftes. Ned til 1.250 kr. månedligt alt inklusiv. Få et gratis tilbud på leasing / leje af varmepumpe her:

  • Underholdning

    Spillekonsoller, stereoanlæg, TV og computere sluger faktisk omkring 35% af familiens elforbrug. Det er et pænt stykke over 3.500 kr. årligt, og der er store besparelser at hente ved at:

    1. Tage stikket ud af stikkontakten, når apparaterne ikke bruges - det er ikke nok bare at slukke for dem, da de stadig har et ret højt stand-by forbrug.
    2. Undlade at have fjernsyn og stereoanlæg kørende, hvis du ikke aktivt lytter eller ser på.

    Alene med de to råd kan du spare omkring 7-900 kr. årligt!

  • Tøjvask

    Tøjvask i familien står for cirka 20% af energiforbruget - eller godt og vel 2.000 kr. årligt. Med blot lidt omtanke kan der spares mellem cirka 3-400 kr. årligt:

    1. Det sparer energi at vaske ved lavere temperatur, og det meste tøj kan sagtens blive rent ved 20 °C. Husk at bruge et vaskepulver, der vasker effektivt ved lavere temperaturer.
    2. Fyldte vaskemaskiner bruger mindst muligt energi per kg tøj, så sørg for at have en maskinfuld, før du vasker.
    3. Hvis vejret er til det, og du har muligheden, hvor du bor: Tør tøjet udendørs på en tørresnor og spar den dyre tørretumbler mest muligt.
  • Elvarme

    Elradiatorer og varmeblæsere er vanvittigt dyre i drift! Ganske enkelt. Hvis din bolig er opvarmet med el, er det 100% sikkert, at du kan spare rigtig mange penge ved at skifte til en varmepumpe i stedet.

    Læs mere om luft-til-luft varmepumper her. Og uanset varmekilde er det afgørende for din økonomi, at din bolig er godt isoleret. Du kan læse mere om isolering her.

  • Udskift gamle hvidevarer

    Til de helt store strømslugere i husholdningen hører gamle hvidevarer, der er tændt året rundt. Det er blandt andet frysere og køleskabe. Er din fryser eller dit køleskab af ældre dato, kan du risikere, at de hver især bruger 1000-2000 kWh årligt, og det er ret ekstremt.

    Da disse modeller blev produceret for måske 10-20 år siden, var elprisen markant lavere end i dag, så forbruget var måske til at leve med dengang. I dag koster en kWh godt 2 kroner, så du risikerer, at disse strømtyve koster dig flere tusinde årligt på strømregningen. Et topmoderne energirigt køleskab bruger typisk under 200 kWh på årsbasis, så en ny model kan tjene sig hjem i løbet af 2-3 år.

    Alle ældre hvidevarer bruger typisk også markant mere strøm end nye modeller, men det springende punkt er den tid, de er tændt. Skifter du således støvsugeren ud med en lidt mindre energikrævende model, vil forskellen på elregningen ikke være nær så markant – med mindre du støvsuger rigtig meget. Her kan du bedre tillade dig at vente, til den gamle model er udtjent – i hvert fald ud fra en rent økonomisk betragtning.

  • Skift til LED-belysning

    De traditionelle glødepærer har længe været under afvikling, for de bruger ganske enkelt markant mere strøm end nyere typer af lyskilder. Det er nu ikke længere lovligt at producere og importere glødepærerne, men butikkerne har dog lov til at sælge ud af de sidste lagre. 

    Derfor kan de nu købes meget billigt, men fald ikke for fristelsen. De bruger op til 5 gange så meget strøm som moderne LED-pærer, så på årsbasis gør det en betydelig forskel. Mange har været lidt trætte af LED-pærernes kolde blå lys, men det er heldigvis historie. Moderne teknologi har på få år gjort lyskvaliteten fuldt acceptabel, og priserne er også ved at nå et leje, hvor alle kan være med. Med LED-teknologien har du også flere muligheder end førhen.

    Du kan få dem med både koldt og varmt lys, der hver især har sine fordele. Varmt lys minder om lyset fra de gamle glødepærer, og egner sig bedst til hyggebelysning. Til arbejdsbordet kan du med fordel vælge en mere kold lystone.

  • Køb strømmen billigere

    Traditionelt har vi mere eller mindre været tvangsindlagt til at købe strømmen gennem elselskaberne, som har taget sig ganske godt betalt for at formidle strømmen. De køber strømmen på den nordiske elbørs Nordpool, og sælger den videre til dig med en god fortjeneste. Mange er imidlertid ikke opmærksomme på, at elmarkedet er givet frit, og at den enkelte forbruger selv kan vælge, hvem der skal formidle strømmen.

    Det har ført til, at nye spillere er gået ind i konkurrencen med de traditionelle elselskaber, og et godt eksempel er Gul Strøm, der i øjeblikket vinder store markedsandele. Konceptet er enkelt: Gul Strøm køber som de andre elselskaber strømmen hos Nord Pool, men sender den videre til dig uden fortjeneste. Du får med andre ord strømmen til ren indkøbspris.

    Denne service koster et beskedent beløb på 29 kroner månedligt, og det er ikke meget. Gul Strøm satser på, at få så mange brugere, at de kan leve af de 29 kroner alene, og meget tyder på det vil lykkes dem.

Billigere strøm og pengene

Strømpriserne er steget støt de seneste år, og det kan være svært at få økonomien til at hænge sammen. Derfor er det en stor fordel, når strømpriserne går ned.

Der er flere fordele ved billigere strøm. Først og fremmest er det en økonomisk fordel. Det betyder, at du kan spare penge på dine strømregninger, og det kan give dig mulighed for at bruge pengene på andre ting.

En anden fordel ved billigere strøm er, at det kan hjælpe med at reducere CO2-udledningen. Det skyldes, at billigere strøm gør det billigere at bruge vedvarende energi, som er en grønnere og mere miljøvenlig energikilde.

Hvad styrer prisen på strøm?

  1. Tidspunkt på dagen: Strøm er generelt billigere om natten og i de tidlige morgentimer, da efterspørgslen er lavere. Dette er kendt som "off-peak" timer.
  2. Ugedag: Weekender og helligdage har ofte lavere strømpriser, da industrielle aktiviteter er reduceret, og dermed er efterspørgslen lavere.
  3. Årstid: Om vinteren og sommeren kan priserne stige på grund af øget brug af opvarmning og aircondition. Dog kan Danmarks investering i vedvarende energikilder som vindenergi føre til lavere priser i blæsende perioder.
  4. Markedsforhold: Priserne kan også påvirkes af energimarkederne, herunder prisen på råmaterialer som kul, gas og olie.
  5. Nettariffer: Gebyrer for brug af elnettet kan også variere, hvilket påvirker den samlede pris.

Sådan udnytter du billig strøm

  1. Tidsforskudt forbrug: Overvej at bruge energikrævende apparater som vaskemaskiner, opvaskemaskiner og elbiler om natten eller i off-peak timer.
  2. Energiapps og Smart Home-systemer: Brug teknologi til at overvåge dit forbrug og justere det efter, hvornår strøm er billigst.
  3. Variable strømabonnementer: Overvej at skifte til en variabel strømprisplan, der følger markedspriserne. Dette kan være risikabelt, men det kan også være økonomisk fordelagtigt, hvis du er opmærksom på prisændringer.
  4. Energibesparende apparater: Investér i energieffektive apparater, der bruger mindre strøm og dermed kan udnytte billig strøm mere effektivt.
  5. Planlægning: Hold øje med vejrudsigten. Hvis det for eksempel er en blæsende dag, kan det være en god idé at udnytte den billige vindenergi.
  6. Grønne strømabonnementer: Nogle selskaber tilbyder billigere grøn strøm, der kommer fra vedvarende kilder. Dette kan både være godt for miljøet og din pengepung.

Ved at have en forståelse for, hvad der påvirker strømpriser, og hvordan man kan tilpasse sit forbrug, kan man gøre en betydelig besparelse på sin elregning. Det kræver måske en initial investering i teknologi eller en ændring i vaner, men på lang sigt kan det betale sig. Du kan for eksempel se nærmere på solceller bedst i test!

Scroll to Top