Energibesparelser - Tips & Tricks

At spare på energien - det være sig strøm, varme og benzin/diesel - er både penge lige i lommen på dig og en stor gevinst for miljøet: 100% win/win.

Skal det virke for dig, skal det være nemt at spare på energiudgifterne, og det må ikke give dig mindre komfort eller mere besvær.

Det er det udgangspunkt, vi har taget her: Nemme besparelser der batter!

HUSK: Du kan helt gratis få tilbud fra elselskaber, og der kan være gode penge at spare!

Spar på elregningen

Udgifterne til strøm - altså el fra forsyningsselskabet - er for de fleste husstande en ganske stor post. En typisk dansker bruger i gennemsnit 1.600 kWh el pr. år, mens en gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn bruger 4.450 kWh strøm om året. For familien svarer det til en elregning på over 10.000 kr. årligt - og der er ganske store besparelser at hente, hvis du vil.

Leasing / leje af varmepumpe: Genial løsning

Slip for investeringen, risiko og alt arbejdet - Gratis afkobling (naturgas-fyr) så længe tilskudsordningen kører. 100% tryghed og ingen uforudsete omkostninger – heller ikke, når varmepumpen skal udskiftes. Ned til 1.250 kr. månedligt alt inklusiv. Få et gratis tilbud på leasing / leje af varmepumpe her:

 • Underholdning

  Spillekonsoller, stereoanlæg, TV og computere sluger faktisk omkring 35% af familiens elforbrug. Det er et pænt stykke over 3.500 kr. årligt, og der er store besparelser at hente ved at:

  1. Tage stikket ud af stikkontakten, når apparaterne ikke bruges - det er ikke nok bare at slukke for dem, da de stadig har et ret højt stand-by forbrug.
  2. Undlade at have fjernsyn og stereoanlæg kørende, hvis du ikke aktivt lytter eller ser på.

  Alene med de to råd kan du spare omkring 7-900 kr. årligt!

 • Tøjvask

  Tøjvask i familien står for cirka 20% af energiforbruget - eller godt og vel 2.000 kr. årligt. Med blot lidt omtanke kan der spares mellem cirka 3-400 kr. årligt:

  1. Det sparer energi at vaske ved lavere temperatur, og det meste tøj kan sagtens blive rent ved 20 °C. Husk at bruge et vaskepulver, der vasker effektivt ved lavere temperaturer.
  2. Fyldte vaskemaskiner bruger mindst muligt energi per kg tøj, så sørg for at have en maskinfuld, før du vasker.
  3. Hvis vejret er til det, og du har muligheden, hvor du bor: Tør tøjet udendørs på en tørresnor og spar den dyre tørretumbler mest muligt.
 • Elvarme

  Elradiatorer og varmeblæsere er vanvittigt dyre i drift! Ganske enkelt. Hvis din bolig er opvarmet med el, er det 100% sikkert, at du kan spare rigtig mange penge ved at skifte til en varmepumpe i stedet.

  Læs mere om luft-til-luft varmepumper her. Og uanset varmekilde er det afgørende for din økonomi, at din bolig er godt isoleret. Du kan læse mere om isolering her.

 • Udskift gamle hvidevarer

  Til de helt store strømslugere i husholdningen hører gamle hvidevarer, der er tændt året rundt. Det er blandt andet frysere og køleskabe. Er din fryser eller dit køleskab af ældre dato, kan du risikere, at de hver især bruger 1000-2000 kWh årligt, og det er ret ekstremt.

  Da disse modeller blev produceret for måske 10-20 år siden, var elprisen markant lavere end i dag, så forbruget var måske til at leve med dengang. I dag koster en kWh godt 2 kroner, så du risikerer, at disse strømtyve koster dig flere tusinde årligt på strømregningen. Et topmoderne energirigt køleskab bruger typisk under 200 kWh på årsbasis, så en ny model kan tjene sig hjem i løbet af 2-3 år.

  Alle ældre hvidevarer bruger typisk også markant mere strøm end nye modeller, men det springende punkt er den tid, de er tændt. Skifter du således støvsugeren ud med en lidt mindre energikrævende model, vil forskellen på elregningen ikke være nær så markant – med mindre du støvsuger rigtig meget. Her kan du bedre tillade dig at vente, til den gamle model er udtjent – i hvert fald ud fra en rent økonomisk betragtning.

 • Skift til LED-belysning

  De traditionelle glødepærer har længe været under afvikling, for de bruger ganske enkelt markant mere strøm end nyere typer af lyskilder. Det er nu ikke længere lovligt at producere og importere glødepærerne, men butikkerne har dog lov til at sælge ud af de sidste lagre. 

  Derfor kan de nu købes meget billigt, men fald ikke for fristelsen. De bruger op til 5 gange så meget strøm som moderne LED-pærer, så på årsbasis gør det en betydelig forskel. Mange har været lidt trætte af LED-pærernes kolde blå lys, men det er heldigvis historie. Moderne teknologi har på få år gjort lyskvaliteten fuldt acceptabel, og priserne er også ved at nå et leje, hvor alle kan være med. Med LED-teknologien har du også flere muligheder end førhen.

  Du kan få dem med både koldt og varmt lys, der hver især har sine fordele. Varmt lys minder om lyset fra de gamle glødepærer, og egner sig bedst til hyggebelysning. Til arbejdsbordet kan du med fordel vælge en mere kold lystone.

 • Køb strømmen billigere

  Traditionelt har vi mere eller mindre været tvangsindlagt til at købe strømmen gennem elselskaberne, som har taget sig ganske godt betalt for at formidle strømmen. De køber strømmen på den nordiske elbørs Nordpool, og sælger den videre til dig med en god fortjeneste. Mange er imidlertid ikke opmærksomme på, at elmarkedet er givet frit, og at den enkelte forbruger selv kan vælge, hvem der skal formidle strømmen.

  Det har ført til, at nye spillere er gået ind i konkurrencen med de traditionelle elselskaber, og et godt eksempel er Gul Strøm, der i øjeblikket vinder store markedsandele. Konceptet er enkelt: Gul Strøm køber som de andre elselskaber strømmen hos Nord Pool, men sender den videre til dig uden fortjeneste. Du får med andre ord strømmen til ren indkøbspris.

  Denne service koster et beskedent beløb på 29 kroner månedligt, og det er ikke meget. Gul Strøm satser på, at få så mange brugere, at de kan leve af de 29 kroner alene, og meget tyder på det vil lykkes dem.

Kan det betale sig at spare på strømmen?

Det kan i den grad betale sig! Dels er der nemme penge at tjene for dig, og dels nyder miljøet godt af hver kilowatt, du sparer!

Er det besværligt at spare strøm?

Heldigvis er de største besparelser faktisk de nemmeste at gennemføre, og de største er også dem, du ikke skal købe udstyr for.

Hvor meget kan man realistisk spare i strøm?

En familie på 4 kan ret nemt opnå besparelser på flere tusinde kroner årligt! Læs hvordan her på siden.

Scroll til toppen